Het Monty Hall probleem

In een televisieshow krijgt de kandidaat drie deuren te zien. Achter twee deuren staat een geit, terwijl de derde deur een nieuwe auto verbergt. Uiteraard wil onze kandidaat geen geitenboerderij beginnen en gaat hij het liefst met een splinternieuwe auto naar huis.

De kandidaat mag één deur kiezen. Nadat hij gekozen heeft, maakt de quizmaster (die weet wat er achter de deuren verborgen zit) een van de andere twee deuren open, waarachter een geit blijkt te staan.

Hierna zegt de quizmaster dat de kandidaat zich nog eenmaal mag bedenken. De vraag is of het gunstiger is om de andere gesloten deur te kiezen of dat het niet uitmaakt welk van de twee dichte deuren hij kiest.

U heeft misschien de neiging te denken dat het niets uitmaakt. Het blijkt echter dat de kans om de auto te winnen 2/3 wordt als de kandidaat van mening verandert. Onderstaande Java-applet toont een simulatie van een miljoen shows. Duidelijk blijkt dat het gunstig is om de andere deur te kiezen: in tweederde van de shows wint de kandidaat het felbegeerde vierwielige voertuig:

Klik op de applet om deze te starten (dit kan even duren). Na een miljoen shows stopt de applet. Deze begint opnieuw als erop wordt geklikt.

Wilt u de 'broncode' van de applet bekijken, klik dan hiernaaast op 'broncode' (onderste link).