Overtoms weblog

Trusted site? Kom nou!   (25 November 2008)

Heeft u ooit iets op het Internet gekocht? Het volgende verhaal toont aan dat niet alle zaken die op het Internet opereren te vertrouwen zijn. Ook zult u zien dat het woord Trusted het tegendeel kan betekenen van wat u wellicht zou verwachten.

Wie mijn weblogs leest kan weten dat ik gek ben op kleine apparaatjes en bovendien erg geïnteresseerd in talen. Dat is ook geen wonder: dertig jaar heb ik lesgegeven in computer- en mensentalen.

 Als u dat dus weet, zal het u niet verbazen te horen dat ik enige jaren terug een vertaalcomputertje kocht een zogenaamde Franklin Bookman. Maar dit was niet zo'n goedkoop ding van de Kijkshop.

 Het verkoop-argument was dat er losse cartridges in pasten met andere talen, encyclopedieën, kookboeken en zelfs de Bijbel.

Maar hoe krijg je zo'n nieuwe cartridge?

Ik schreef een e-mail naar Franklin, de fabrikant, en ontving een e-mail terug dat ze alleen leverden binnen de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Ik zocht de woorden franklin, bookman en cartridge op bij Google en kwam terecht bij PrinterNetz, een netwinkel die beweerde de gewenste cartridge te kunnen leveren. Met PayPal betaalde ik 49,35 Euro aan PrinterNetz.

Na een paar dagen stuurde PrinterNetz me een bericht dat ze de cartridge besteld hadden, maar dat de aflevering wat vertraagd was. Zou ik alsjeblieft wat geduld willen beoefenen? Ik ben de beroerdste niet, dus wachtte ik netjes af.

Na meer dan een maand belde iemand van PrinterNetz op: "Was mijn adres wel helemaal in orde?" Ik stuurde ze een kopie van een bladzijde uit het telefoonboek waaruit bleek dat het adres dat ik had opgegeven 100% correct was.

Vanaf dat moment hoorde ik taal noch teken van de firma PrinterNetz. Er werd in het geheel niet meer op mijn e-mails gereageerd. Ook de bestelde cartridge bleef een illusie. De betaalde 49,35 Euro was ik gewoon kwijt.

Printernetz maakt deel uit van een keten van zaken die zich Trusted Shops noemen. Dus schreef ik een e-mail naar Trusted Shops met een klacht over PrinterNetz. Na een maand heb ik ook daar nog NIETS op gehoord.

U zult het wel met me eens zijn dat de naam Trusted Shops een giller is! En denkt u vooral even na voor u iets bestel bij

Een kennis merkte op: "Maar je hebt toch via PayPal betaald, dus waarom doe je geen beroep op hun kopersbescherming?" Ach, dat heb ik gedaan, maar door al het getraineer van Printernetz was de termijn voor deze kopersbescherming verstreken. Tot zover de beroemde kopersbescherming van PayPal!

Ten slotte -- als talen-fanaat -- blijf ik nog zitten met de vraag of ik die lui van PrinterNetz bandieten, oplichters, boeven, schurken, zwendelaars, knoeiers, struikrovers, fraudeurs, ladelichters of ordinaire dieven moet noemen.

(Deze weblog is eerder op deze site verschenen in het Engels)

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina