Overtoms weblog

De rechter wordt steeds linker   (25-4-'07)

Een politie-onderzoek dat wemelt van de fouten is het onderzoek in zogenaamde Deventer moordzaak.

Het begon toen in september 1999 de rijke weduwe Wittenberg in haar woning werd vermoord. Ernest Louwes, de fiscaal adviseur van de weduwe werd voor de moord veroordeeld. Twee feiten speelden een belangrijke rol bij deze veroordeling:

  • Anderhalve kilometer van de moordplaats werd een mes (zonder bloedsporen) gevonden, dat pas na twee maanden via een geurproef met Ernst Louwes werd verbonden. De Hoge Raad heeft vastgesteld dat dit mes het moordwapen nooit heeft kunnen zijn.
  • Louwes beweert vlak voor het tijdstp van de moord zo'n twintig kilometer van haar huis een telefoongesprek met de weduwe te hebben gevoerd. Dit gesprek werd echter opgevangen door een telefoonmast in Deventer. Veel te laat kwam de recherche op het idee om op te vragen of dat gesprek misschien ook was opgevangen door masten die in de buurt stonden van de plek waar Louwes zei te hebben gereden. Tegen die tijd was het bewijs al vernietigd. 
Er was een voor de hand liggende verdachte, namelijk de zogenaamde 'klusjesman' Michaël de J. 

Michaël had een bedenkelijk verleden. Zo is hij enige jaren actief geweest in de seksindustrie. Ook zijn contacten met de weduwe Wittenberg zijn erg verdacht. Hij kwam regelmatig bij de weduwe over de vloer om te zeuren om geld. Kort voor haar dood heeft de weduwe te kennen gegeven dat ze Michaëls gezeur beu was en daarmee wilde stoppen.

Ondanks deze (en vele andere) belastende feiten besloot de recherche dat Michaël nooit de verdachte kon zijn.

Veel in deze zaak is onderzocht door opinie-onderzoeker Maurice de Hond, die kosten noch moeite heeft gespaard om de waarheid boven tafel te krijgen. 

Je zou denken dat justitie het wel zou waarderen dat de Hond zo zijn best deed om het slechte onderzoek van recherche en het Openbaar Ministerie te verbeteren. 

Maar nee, niets van dit alles: vandaag kon u in de krant lezen dat Maurice de Hond niets meer mag zeggen over de klusjesman en dat Maurice genoemde klusjesman 100.000 Euro moet betalen.

Maar nog steeds is het Openbaar Ministerie niet tevreden: er loopt inmiddels ook nog een strafrechtelijk proces tegen Maurice wegens smaad.

Met andere woorden: hoe slecht politie en justitie het ook doen, denk nooit dat u ze wel een handje helpen kan, want dan kunnen ze u het leven behoorlijk zuur, zo niet onmogelijk maken,

(Wilt u het genoemde onderzoek helemaal lezen, klik dan hier.)

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina