Overtoms weblog

ZWEVERIGE ZIELEPOOT  (24 juli 2005)

Wie was de oprichter van de VARA?

Geen wonder als u het niet weet. Het was een figuur waar de VARA minder graag aan herinnerd wordt. Zijn naam: Gerrit Jan Zwertbroek.

   

Voor de oorlog verzette Zwertbroek zich actief tegen het Duitse nazi-regime. Toen Marinus van der Lubbe in Berlijn geëxecuteerd was, liet Zwertbroek demonstratief vijf minuten stilte uitzenden.

De regering Colijn was woedend: Duitsland was een bevriende natie. Voor straf moest de VARA zendtijd inleveren.

Toen Zwertbroek Duitse kunstenaars voor de microfoon haalde die in hun eigen land in ongenade waren gevallen, besloot de VARA-leiding Zwertbroek te wippen. De notulen van de vergadering waarin dit werd beslist heeft de VARA later vernietigd,

Vanaf dat moment is Zwertbroek nooit meer de oude geworden.

Hij beschouwde enkele joodse bestuurders in de VARA verantwoordelijk voor de beslissing om hem eruit te werken. Van een moedige tegenstander van het nazi-regime veranderde Zwertbroek in een door jodenhaat verteerde zonderling.

Ik leerde Zwertbroek kennen in 1965. Hij zag er toen uit als een magere Sinterklaas, maar dan zonder mantel, mijter of staf.

Thea, een nichtje van mij, kwam naar Amsterdam en zocht onderdak. Aanvankelijk bood ik haar wel eens mijn huurkamer aan, maar toen mijn hospita daarachter kwam, kon ik nieuwe woonruimte gaan zoeken.

Haar vriend, die tot de zweverige figuren hoorde waar Zwertbroek zich graag mee omringde, kwam op een "lumineus" idee: Zwertbroek had in zijn woninkje in de Jordaan een kamer vrij. Als Thea daar nu eens ging logeren ...

Nou, dat heeft ze geweten: midden in de nacht werd ze door Zwertbroek uit haar bed gehaald en getrakteerd op bovenaardse muziek. Zwertbroek nam dan plaats achter een harmonium, trapte als een bezetene de blaasbalgen aan en begon met beide handen op de toetsen te beuken. Soms schreeuwde hij ook nog als een waanzinnige. En daar moest Thea dan de halve nacht naar luisteren.

Een andere paranormale gave die Zwertbroek zichzelf toedichtte was dat hij meende astrale tekeningen te kunnen maken. Hij nam een viltstift in de hand en legde een groot vel papier voor zich. Thea moest dan z'n hand vasthouden, Vervolgens leek Zwertbroek in trance te geraken, en begon hij de viltstift als een razende over het papier te bewegen: zowaar een astrale tekening!

Lang heeft Thea niet bij Zwertbroek gebivakkeerd. Waarom moest ik nou eigenlijk aan die door haat verteerde krankzinnige zielepoot denken?

Misschien omdat er nog steeds stakkers zijn die verteerd worden door haat. Zozeer dat ze zich laten wijsmaken dat het een goede daad is om de levens van onschuldige mensen te vernietigen...

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina