Overtoms weblog

EERWRAAK!  (21 april 2006)

In sommige traditionele oosterse kringen meent de familie te kunnen bepalen met wie de dochter des huizes trouwen mag.

Als het meisje een eigen keuze maakt, hebben sommige families daar een zeer eigenaardige reactie op: er wordt een jong broertje op afgestuurd, die zijn zusje overhoop mag steken, dan wel een kogel door haar hoofd schieten.

Waarom een jong broertje? Omdat minderjarigen onder Nederlands recht zo weinig straf krijgen, laat de laffe familie hem de kolen uit het vuur halen. Dat hun broertje later in grote geestelijke nood kan raken interesseert de familie niets. Als zij hun gelijk maar krijgen!

Zulk primitief gedrag wordt soms wel eerwraak genoemd. Het woord wraak lijkt mij eigenlijk wel genoeg. Met eer heeft deze achterlijke handelwijze niets te maken!

Eerwraak wordt uitgevoerd omdat de familie zich in z'n kruis gegrepen voelt dat de dochter niet luistert naar hun welgemeende adviezen. 

Komt zoiets ook in Nederland voor?

Eind zestiger jaren kreeg een meisje uit een Kampense familie verkering met een Amsterdamse jongen. De familie vond deze jongen maar niks voor hun dochter: dag in dag uit werd het meisje geïntimideerd en werd op haar ingepraat om toch maar niet met die vreselijke Amsterdammer te trouwen.

Een en ander nam zulke nare vormen aan dat het meisje uiteindelijk besloot dan maar zonder haar familie te trouwen. U begrijpt dat de rapen toen echt gaar waren.

In 1973 werd een dochtertje geboren. In plaats van eindelijk op een verzoening aan te sturen stookte de familie de ruzie nog eens extra op.

In 1984 kregen ze eindelijk hun zin: om van de problemen af te zijn besloot hun dochter/zuster van haar man te scheiden.

Maar nog altijd had de familie niet voldoende wraak gehad. Ze richtten zich nu op het jonge meisje. Vond die eigenlijk ook niet dat haar vader niet deugde? En wat met haar zo goed moeder gelukt was, probeerden ze ook met de dochter.

En ja hoor: in volmaakt stalinistische stijl werd de jongste telg gehersenspoeld, en sinds 1984 hebben vader en dochter elkaar niet meer gezien. De familie heeft z'n wraak binnengehaald.

Dat de kleindochter later in geestelijke nood kan raken interesseert deze familie niet. Zij hebben hun wraak gehad!

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina