Overtoms weblog

VEEL GEBRUIKT WOORD?  (20 januari 2005)

Had u wel eens gehoord van het woord performatief? En wat gebeurt er volgens u als iets verschaalt? Of waar denkt u aan bij psefologie ?

Als u dagelijks een uitleg over een minder gangbaar woord in uw email wilt ontvangen, kunt u zich gratis abonneren op Kriq ( klik).

In de Kriq van gisteren lezen we dat het woord "psefologie" in het Nederlands weliswaar wat minder gangbaar is, maar dat "psephology" in het Engels regelmatig wordt gebruikt.

Daar ik al bijna vijftig jaar honderden bladzijden Engels in de week lees, was ik wat verbaasd dat ik een woord dat "regelmatig wordt gebruikt" nooit eerder was tegengekomen.

Dus keek ik eens bij Google.

Daar levert het woord psephology 5610 hits op.

Dat lijkt veel, maar is een frequentie die zelfs royaal overtroffen wordt door zeer weinig gebruikte woorden als briolette, soboliferous en trechometer .

De frequentie is zelfs aanzienlijk lager dan bij veel spelfouten. Voeren we bijvoorbeeld het niet bestaande comodity in (in plaats van het correct gespelde commodity), dan levert dat nog altijd 27.600 hits op.

Alleen als we in een weinig alledaags woord als physiology twee spelfouten maken en fisiology invoeren, scoren we nog lager: 884.

Ik heb Kriq hierover een emailtje gestuurd en mijn verbazing uitgedrukt over de manier waarop zij de uitdrukking regelmatig gebruikt hanteren.

Vandaag ontving ik een bericht van de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal. Zij schrijven onder andere: "wij gebruikten regelmatig in de betekenis 'van tijd tot tijd, tamelijk vaak'. Met onze opmerking dat 'psephology' in het Engels regelmatig voorkomt, bedoelden wij te zeggen dat het begrip in het Engels breder bekend is dan in het Nederlands."

Dus als ik de Taaladviesdienst goed begrijp, betekent "regelmatig" weinig meer dan dat iets meer dan één keer voorkomt, in tegenstelling tot gevallen waarin dit niet voorkomt.

Met andere woorden, als ik binnenkort kaviaar eet en het dertig jaar terug ook eens geproefd heb, kan ik beweren regelmatig kaviaar te eten. 

Gut, ik leef in meer weelde dan ik dacht ...

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina