Overtoms weblog

KOMT EEN VROUW ...  (16 december 2006)

Dat je ooit kanker kunt krijgen is een vrees die bij velen leeft.

En wat doe je als je partner kanker krijgt? De schijver Kluun, wat een een pseudoniem schijnt te zijn van Raymond van de Klundert, schrijft er een boek over.

In het boek, dat Komt een vrouw bij de dokter heet, is de schrijver zeer openhartig, niet alleen over de aftakeling van zijn vrouw, maar ook over zijn eigen gedrag, waarin vreemdgaan een belangrijke rol speelt.

  

Er bestaat nogal wat discussie of het wel in orde is om een boek te schrijven over zoiets intiems als een terminale aftakeling, te meer daar uit het boek nergens blijkt dat deze optie al voor de dood van de vrouw met haar besproken zou zijn.

Het boek is -- al was het alleen maar door het onderwerp -- pakkend genoeg. De omschakelingen tussen de steeds verergerende ziekte van zijn vrouw, die in het boek Carmen heet, en de escapades van de heer des huizes geven het boek wel een hoeveelheid spanning die het met alleen maar de terminale kanker waarschijnlijk zou missen.

Ook het taalgebruik is ongemeen levendig: pregnante woorden uit de spreektaal als tiet, kut en pleuris worden afgewisseld met medische termen als mastitis en ascitespunctie, wat de levendigheid extra verhoogt.

Voor de liefhebbers gooit Kluun er nog citaten van Bruce Springsteen en verhalen over voetballen tussendoor, maar aan mij persoonlijk waren deze niet echt besteed. Gelukkig waren deze passages door hun typografie makkelijk te herkennen, zodat ik ze moeiteloos kon overslaan.

Met name tegen het einde is het boek een regelrechte tear-jerker. Wie het geen probleem vindt dat een terminaal ziektegeval zo intiem is beschreven, zal het boek in een adem uitlezen.

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina