Overtoms weblog

BOEKAREST AAN DE AMSTEL?  (12 september 2005)

Wie ooit in Boekarest is geweest zal het opgevallen zijn dat er voor voetgangers in grote delen van die stad eigenlijk geen ruimte is om te lopen: overal staan auto's geparkeerd.

Hoe dat probleem daar ontstaan is weet ik niet. Maar ik kan me voorstellen dat de enorme corruptie waar Roemenië berucht om is, er iets mee te maken heeft.

Aan deze uit de hand gelopen situatie moest ik denken toen ik me afvroeg waarom in Amsterdam steeds meer winkeliers een groot deel van het trottoir in beslag nemen. Leuk voor de winkeliers, maar voetgangers worden gedwongen de rijbaan op te gaan, wat voor invaliden in rolstoelen en mensen met kinderwagens een regelrechte ramp is.

Uiteraard vinden die winkeliers dat dit allemaal maar moet kunnen. "Waar moet ik anders m'n handel zetten?" is hun verongelijkte reactie vaak.

Wie ooit een invalide in een rolstoel bezig heeft gezien zich langs zo'n obstakel te worstelen zal nauwelijks begrip kunnen opbrengen voor de infantiele reactie van zo'n verongelijkte middenstander.

Winkeliers kunnen ervoor kiezen om een deel van hun winkelruimte op te offeren, maar als het gezag hun niets in de weg legt, zullen zij die het met de rechten van anderen wat minder nauw nemen makkelijk besluiten om domweg het trottoir te blokkeren.

Soms lijken winkelier en klant samen te spannen om invaliden de weg volledig te versperren, zoals bij deze bloemenwinkel in de Jan Pieter Heijestraat, waar de bloemen van de winkelier samen met de fiets van z'n klant het trottoir compleet blokkeren:

Sommige winkeliers maken het wel erg bont: zo heeft de Overtoomse rijwielhandelaar Dr Beyk niet alleen z'n hele voorraad tweedehands fietsen op het trottoir gezet. De weinige ruimte die er nog over is wordt volledig door Dr Beijk en z'n klanten in beslag genomen:

 

Hebben al deze handelaren een vrijstelling om de doorgang voor voetgangers te mogen blokkeren? Of knijpt de politie een oogje dicht?

Hoe het ook zij, de vraag is of we echt willen dat Amsterdam verandert in Boekarest aan de Amstel?

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina