Overtoms weblog

PUNITIVE DAMAGES  (10 maart 2007)

Wat is dat nou weer, punitive damages?

Het is een term uit het Amerikaanse juridische systeem. Het is soort vergoeding die een slachtoffer kan vragen als degene die de schade heeft toegebracht een duidelijke minachting voor de rechten van de gedupeerde aan de dag heeft gelegd.

Punitive damages kunnen miljoenen dollars bedragen en worden worden met name verleend als de dader weet dat hij schade toebrengt, maar lak heeft aan de gedupeerde, bijvoorbeeld omdat hij verwacht dat die toch niet zal gaan procederen.

In Nederland bestaat dit soort vergoeding niet. Maar het is misschien interessant om eens een aantal gevallen te bekijken en je af te vragen of de daders inderdaad lak hebben aan de rechten van de gedupeerde dus in Amerika zouden kunnen hangen voor punitive damages.

  • Fitness-club David Lloyd aan de Amsterdamse Overtoom heeft zware trilapparaten in zijn fitness-paleis aangebracht. Door de zware trillingen is het verblijf in de woningen erboven zo onaangenaam dat sommige kamers feitelijk niet te gebruiken zijn. De bewoners schrijven hierover een brief aan David Lloyd, die in het geheel niet reageert. David Lloyd heeft lak aan de bewoners: een rechtzaak zullen ze toch wel niet aandurven ...

  • Drogisterij Kerkhoff aan de Amsterdamse Amstelveenseweg geeft spaarkaarten uit. Op een dag besluit de firma dat deze kaarten lastig zijn en besluit ermee te stoppen. Een klant die zijn volle kaart wil inleveren krijgt doodleuk te horen dat hij naar zijn geld kan fluiten. De firma Kerkhoff drukt het bedrag domweg achterover.

    spaarkaart Kerkhoff

  • Minachting voor de klant treft men overal aan. Bij een bezoek aan de Bakkerswinkel aan de Amsterdamse Roelof Hartstraat (waar op dat moment hooguit vijf klanten zitten) wordt een quiche-punt besteld. Als er na een half uur nog geen punt is verschenen en men wil vertrekken, blijkt het stuk quiche eindelijk klaar te zijn. Als de klant opmerkt dat de serveerster wel eens had mogen waarschuwen dat het zo lang zou gaan duren, wordt hem door de winkelierster toegesnauwd dat opwarmen nu eenmaal tijd kost en dat ze geen zin heeft erover te discussiëren - het lijkt me inderdaad ook lastig te argumenteren dat het een half uur duurt om een stuk quiche op te warmen.

Of deze onbeschofte bedrijven in Amerika punitive damages zouden moeten betalen weet ik niet. Maar dat het hier gaat om kampioenen in slechte manieren, daarover kunnen we het toch wel eens zijn.

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina