Overtoms weblog

ZEELAND 2003  (10 augustus 2003)

Zaterdag 19 juli

Terwijl de atmosfeer zich na een warme nacht allengskens verder opwarmt, werkt de Overtoomse familie zich in het zweet om het huis op te ruimen en de kofferruimte van de auto met bagage te vullen.

De dieren en planten worden deze keer verzorgd door buurman Jasper, van wie de familie en passant te weten komt dat hij schilderijen maakt van gebouwen, die naar Lea?s mening behoren tot het magisch realisme.

De familie vertrekt voor haar doen redelijk vroeg: om half twee zitten de spullen in zo'n twintig plastic tasjes onder de achterklep van de LARV (Lichtelijk Asociale Rode Volvo).

Ze treffen Annelies, de eigenares van hun vakantie-onderkomen, op het geheel vernieuwde terras van De Platluus. Ze heeft niet alleen glanzende rode bestelauto, maar ook een nieuwe poes ? uiteraard van vorstelijke bloede.

Al spoedig ziet men de dochters in de tuin bezig de straal van een supersoaker (een soort speelgoed-waterkanon) op een opgeworpen bal te richten.

    

Zondag 20 juli

Vannacht zijn er verfrissende buien overgekomen. Het weer is veel minder heet dan gisteren.

De twee dochters hervatten direct na het ontbijt hun gebruikelijke speel-routine, waarin deze keer Beer en Muis prominent figureren. Zowel de dochters als hun knuffels bewegen sierlijk op de muziek van een CD die Violet gisteren vlak voor het vertrek heeft samengesteld.

Het is redelijk goed weer en een (lang) weekeinde. Volgens de tv wordt er een record aantal bezoekers verwacht aan de Belgische kust. Lea stelt voor om de LARV te parkeren bij het station van Knokke en daar het trammetje te nemen naar het Heldenplein in Heist. Al gauw zien ze in dat alle parkeerplaatsen bij het station bezet zijn. Uiteindelijk vinden ze nog een zeer krappe plaats vlak bij de tramhalte bij de watertoren.

krap parkeren

De rest van Lea's plan blijkt een zeer gelukkige greep te zijn: het Albertstrand is - zelfs op deze drukke dag - opvallend rustig.

Als ze zich ruim twee uur hebben vertreden aan het strand, betrekt de hemel, waarna het gezelschap eerder genoemde reis opnieuw uitvoert, maar dan in omgekeerde richting.

's Avonds spelen de dochters dat er in het kamp van de Sint-Martin-school specialisten komen op het gebied van kleding- en haarmode. De resultaten zijn opmerkelijk.

haarmode

In de nacht wordt Violet wakker gehouden door een aantal zoemende insecten. Nadat Tom een actie heeft ondernomen waarin een vliegenmepper een belangrijke rol speelt en waarvan we u de bloedige details maar zullen onthouden, kan eenieder rustig gaan slapen.

Maandag 21 juli

De hemel is betrokken en de familie staat tamelijk laat op. Men besluit niet naar het strand te gaan. Maar een bezoekje aan Oostburg kan er wel af.

In het stadje aangekomen, besluit het gezelschap zich gedurende een uur in twee? te splitsen. De ouders kopen zeer laaggeprijsde opklap-strandstoelen (met het adagium: Dat geld hebben we in twee keer zitten eruit) en een afgeprijsd, maar bijzonder fraai boek over stationsgebouwen voor buurman Jasper die hun dieren verzorgt. De dochters komen terug met een hoofddoekje met doodshoofdmotief.

Tot het eten ondernemen de dochters een fietstocht (samen op ?n fiets), waarbij ze een plattegrond van de omgeving maken.

    

Ze komen terug met een halfdode vlinder die ze in een pringles-doos hebben gestopt. Daarvoor moesten natuurlijk wel eerst alle pringles (een soort chips) worden opgegeten.

In de vooravond gebruiken de dochters het piratendoekje als belangrijkste attribuut in diverse blinddoekspelletjes.

Voor de dochters naar boven gaan kijken ze op de tv naar een programma met een duidelijk scatologisch karakter. Sorry meneer -- u weet niet wat scatologisch betekent. Dat is dan jammer: dit is een fatsoenlijk verslag en dat willen we liever zo houden.

Dinsdag 22 juli

Het tv-programma van gisteravond lijkt enige invloed te hebben op de ontbijt-conversatie. De scatologische onderwerpen voeren de boventoon. Mogelijk was de aanleiding een discussie over de geringe dikte van het toiletpapier in De Platluus en speculaties over de invloed die dit bij toiletbezoek kan hebben op de handen.

De lucht is vandaag bewolkt en het is tamelijk fris. Maar dit mag een bezoek aan Knokke toch niet in de weg staan. In Knokke aangekomen, splitst het gezelschap zich in twee groepjes van twee. Men zal elkaar over een uur weer treffen bij het kinderhuisje.

Maar voor het zover is, moet men nog langs honderden verlokkende winkels, ware consumentenvallen, die - anders dan de modale muizenval - geen blokje kaas presenteren, maar een keur aan ingenieus ontworpen etalages.

   kinderhuisje

En na het nemen van de obligate kiekjes bij het kinderhuisje aanvaardt men de terugtocht en moeten de anderhalve kilometer vol verlokkingen van de Lippenslaan opnieuw worden doorstaan.

Uiteindelijk bezwijkt men slechts vijfmaal voor de verleiding en worden een armbandje, snoepjes, een T-shirt, een camerastatiefje en een paar sandalen aangeschaft.

De dochters hebben zozeer de smaak van het fietsen te pakken dat ze hun moeder voorstellen boodschappen te gaan doen in Oostburg.

En passant trapt men weer in een andere consumentenval, die heet "Twee voor de prijs van een". Violet koopt gymschoenen voor zichzelf en haar mams (voor de prijs van ?n paar). Thuisgekomen versiert ze de hare met een dambord-motief.

Als Violet 's avonds naar bed gaat, alarmeert ze haar vader dat er weer eens een mug in haar slaapkamer is. Met een vliegenmepper wordt het monster naar de eeuwige jachtvelden geholpen. Op het moment dat het insect wordt verpletterd spreidt het Violets pas opgezogen bloed over de muur uit.

     geplette mug & vlek

Woensdag 23 juli

Dat tv een minder gunstige invloed heeft op het sociale leven, blijkt eens te meer als men tijdens het ontbijt vanochtend het "blauwe oog" laat aanstaan. De anders zo levendige conversatie ontbreekt hedenmorgen vrijwel geheel.

De tv heeft overigens redelijk goed weer beloofd. Dus misschien geen slecht idee om Heist weer eens op te zoeken. Omstreeks kwart over 1 vertrekt het gezelschap naar de Knokse eindhalte van de kusttram.

Er moeten nog foto's van het gezin gemaakt worden om als ansichtkaart te versturen. Bij het trammetje probeert Tom de familie (inclusief zichzelf) op de foto te krijgen. Maar de enige plaats om het tafelstatiefje neer te zetten is het zadel van een fiets die tegen een boom staat. Als het statiefje bij herhaling dreigt weg te glijden, geeft Tom zijn pogingen uiteindelijk op.

Bij het uitstappen op het Heldenplein wordt opnieuw geprobeerd foto's van het gezin te maken. Het statiefje wordt op een electriciteitskast gezet en Tom steekt enkele malen de rails over om samen met de andere drie gezinsleden te poseren. Het zijn geen digitale foto's, dus of ze gelukt zijn, zal pas later blijken.

Aan het strand ervaart men de tijdelijkheid van het stoffelijke: als Tom zich zittend op een der gisteren aangeschafte stoelen naar achteren wendt, horen Lea en hij krak - waarna men nog slechts één bruikbare stoel over heeft.

  

's Middags gaan de dochters de winkelstraten van Heist in. Vijftig euro armer komen ze terug, maar wel met een T-shirt (met appel-afbeelding) en een grijs-met-blauw vest rijker.

tramhalte

De weersvoorspelling van de tv blijkt overigens wat onnauwkeurig te zijn geweest: in de loop van de middag pakken steeds meer wolken zich samen en op de Langeweg (tussen Draaibrug en Sint Kruis) begint het zelfs wat te regenen.

Donderdag 24 juli

Voor vandaag is wisselvallig weer voorspeld, met hier en daar een bui -- zoals dat in kringen van weersvoorspellers wordt aangeduid.

Onder die omstandigheden is Gent meestal een favoriete plek om te bezoeken, nu eens te meer omdat de "Gentse Feesten" gaande zijn.

Terwijl de LARV in de richting van genoemde Belgische stad tuft, komt de weersvoorspelling redelijk goed uit: Lea moet regelmatig de ruitenwissers aanzetten. Maar eens (zoals de Belgen zeggen) de LARV geparkeerd is, knapt het weder allengskens op.

aankomst Gent

Ze komen erachter dat de Gentse Feesten net zoiets als koninginnedag is, maar dan tien dagen achtereen. Men splitst zich weer in twee leeftijdsgroepen: de dochters kopen kleding en sieraden en eten bij McDonald's, terwijl hun ouders boeken aanschaffen en een halve maaltijd gebruiken bij Bloch.

bij Bloch

Onderweg heeft Lea nog een kortstondige affaire met een nieuwe vriend, een wat rustig type.

   

Om zes uur zien ze elkaar - zoals afgesproken - bij McDonald's. En nadat ze zich door de mensenmassa's van de Gentse Feesten heen hebben geworsteld, rijdt men via Delhaize (een soort Belgische Albert Heyn) terug naar De Platluus.

Vrijdag 25 juli

Na het ontbijt spelen de dochters iets dat ze zigzag noemen en dat van de tv afkomstig schijnt te zijn.

Het eerste onderdeel bestaat erin dat zich moeten aankleden met gebruikmaking van slechts ?n hand, iets dat - met name bij ritssluitingen en strikjes - geen eenvoudige opgave is. Maar samenwerking blijkt dan een sleutelwoord.

     Zigzag

Voor de tweede opdracht, pannenkoeken bakken, moeten ze eerst (op de fiets) naar Oostburg, waarvandaan ze na anderhalf uur terugkeren.

   

In de middag vertrekken ook hun ouders naar Oostburg, waar een van de goedkoopste strandmeubels aangeschaft wordt die ooit in Zeeland verkocht zijn: een opklap-strandstoeltje voor 3 euro (als dat maar niet het zelfde lot ondergaat als z'n voorganger).

Als ze terugkomen, plukken ze de vruchten van het zigzagspel: de dochters hebben heerlijke pannenkoeken gebakken.

Overigens is het af en toe wel lastig vast te stellen wat al dan niet tot het zigzag-spel behoort. Is bijvoorbeeld de poging hun kamer boven net zo'n "speciaal" aanzicht te geven als hun kamers op de Overtoom, ook onderdeel van het spel?

Zaterdag 26 juli

Het weer is dermate fris en bewolkt dat de familie opteert voor een dagje Oostende. Ze verkiezen de reis af te leggen met de tram -- een beslissing die de familie achteraf zal betreuren: ruim een uur zitten ze in een overvolle tram, waar de lucht warm, benauwd en vochtig is.

     Lea in tram

     dochters in tram

Maar in Oostende is de lucht fris en het leed spoedig geleden. Het gezin splitst zich maar liefst driemaal in tweeën, waarbij men telkens afspreekt bij de muziektent op het Wapenplein.

   op Wapenplein

Er is een soort braderie, waar de dochters groene papieren armbandjes krijgen die toegang geven tot de disco Boccaccio Beach, maar om voor de hand liggende redenen kunnen ze hier geen gebruik van maken.

Zoals gewoonlijk eten de dochters bij McDonald's en hun ouders bij een wat meer conventioneel restaurant. U wilde de naam weten, mevrouw? Wat zou u zeggen van Het IJsboerken ?

     Lea bij 't IJsboerken

Omstreeks zes uur vertrekt men in een wat minder volle tram naar Knokke. Er wordt nog snel even gefoerageerd bij GB, waar de dochters stilletjes een flinke hoeveelheid snoep en chips aan het wagentje toevoegen. Men is vroeg genoeg thuis om het grootste deel van het achtuurjournaal te zien. Maar het belangrijkste deel van het nieuws is toch het weerbericht dat voor vannacht regen voorspelt en voor morgen veel bewolking.

Zondag 27 juli

De ouders besluiten een bezoek van hun dochters aan Toversluis te subsidiëren. Dit is een grote hal (in de gemeente Sluis) waar allerlei vertier voor de jeugd wordt aangeboden, veel speelhalvermaak, bowling, darts en een zogenaamde laser-arena.

De Overtoomse ouders zetten hun kinderen omstreeks halfdrie bij genoemde attractie af en gaan zelf boodschappen doen bij Albert Heyn in Oostburg.

Tegen vier uur bellen de dochters om weer te worden opgehaald.

    terug uit Toversluis

Thuisgekomen, bouwen ze van bakstenen een zeer professionele barbecue.

 

Als de kooltjes eenmaal goed gloeien, wordt er gemarineerde tandoori-kip op gelegd. En er wordt groentencurry, komkommer-raita en rijst bij gegeten.

En daarna bouwen de dochters een tent, die helaas precies de ingang naar de slaapkamer van hun ouders verspert. Anders was er nog te praten geweest over een overnachting erin (door de dochters).

echt in slaap?

Maandag 28 juli

Als men omstreeks 7 uur 's morgens ontwaakt, constateert men dat de electriciteit uitgevallen is. Men maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen - zoals een ijskast vol rottend voedsel. Maar een half uurtje later floepen de lichten weer aan en kan men weer rustig gaan slapen.

Er is een bewolkte, doch overwegend droge dag voorspeld. Derhalve wordt weer eens geopteerd voor een bezoek aan het strand. De kinderen willen liever naar het strand bij de Lippenslaan. De ouders voelen er weinig voor om dwars te gaan liggen. Dus tegen halfdrie ziet men het gezelschap de "zone payante" van Indi Beach binnentreden. Voor degenen die hun kennis van de Franse taal willen aanwenden voor een exegese van zone payante volgt hier een teleurstelling: de hele middag betaalt de familie geen cent: het personeel van Indi Beach komt niets ophalen.

       strand Knokke

De dochters komen van hun eerste bezoek aan de zee terug met de mededeling dat er kwallen gesignaleerd zijn. Voorlopig blijft het hele gezin op het droge.

kwal

De dochters mogen van hun ouders een beach-tennis-set aanschaffen. Als Violet na een spelletje neerzijgt in het zand, krijgt ze gezelschap van een groep Belgische kinderen, met wie ze de rest van de middag doorbrengt.

      Vio & kinderen

Laat in de middag wordt Lea aangeklampt door een groepje Nederlanders die van haar willen weten waar ze toch dat ééénige badpak heeft gekocht. Nou, die Hollanders lijken zich onvoldoende te realiseren dat enig een ander woord is voor uniek.

        ??ig badpak

Dinsdag 29 juli

Gisteren heeft Jasper gebeld. U weet niet wie Jasper is, meneer. Heeft u dan 19 juli wel goed gelezen?

Maar goed, Jasper heeft dus gebeld en de familie van het droeve nieuws in kennis gesteld dat rat Punky is overleden. Die had kort voor de vakantie een knal van een val gemaakt en daarbij een bloeduitstorting opgelopen van het formaat van een grote walnoot. De dierenarts had geoordeeld dat het nogal meeviel. Maar dierenartsen zijn ook niet alwetend -- zoals nu wel blijkt.

Zoals elk jaar, gaat Tom vandaag naar Amsterdam om het schildpadden-aquarium te verschonen. En passant kan hij dan ook de rat begraven, die buurman Jasper in de diepvries heeft gestopt.

Donderdag 31 juli

Tom staat in Amsterdam vroeg op en reist per trein naar Vlissingen. In de trein verbaast hij zich over sommige medepasssagiers, die zich niet generen om details over hun operatie, resp. echtscheiding met luide stem aan hun mobiele telefoon (en dus ook aan hun medepassagiers) toe te vertrouwen. De vraag rijst waarom er zo'n strenge privacy-wetgeving nodig is, als het voor zulke lieden kennelijk geen probleem zou zijn als hun meest intieme gegevens op grote plakkaten aan de gevel van hun woning aangeplakt zou worden.

Na Toms aankomst (omstreeks 1 uur) brengt de famiie het grootste deel van de middag aan het Knokse strand door. Als de ouders een kwal in zee ontwaren, zien ze af van hun plan om het water in te gaan.

Op de terugweg vanaf het strand speelt Violet een spel, waarbij zij naast voorbijgangers gaat lopen en Tom moet schatten of zijn dochter groter, kleiner dan wel even lang is als de niets vermoedende medewandelaar. De meeste dames blijken korter te zijn.

Wie is de langste?

Vrijdag 1 augustus

Vandaag zullen de dochters naar Antwerpen gebracht worden. Zoals gewoonlijk, gaat de familie niet héél vroeg ontbijten. Als Violet precies op dat moment besluit een bad te nemen, is haar moeder daar minder enthousiast over, maar uiteindelijk start Lea omstreeks 2 uur de LARV en vertrekt men in de richting van Antwerpen.

Aldaar wordt men hartelijk onthaald met koffie en koekjes. Tegen vier uur gaat de Amsterdamse familie - in twee groepjes - Antwerpen in. De dochters blijken later het grootste deel van de tijd doorgebracht te hebben bij H&M, hun ouders wandelen wat rond in de oude volksbuurt achter de Carnotstraat. Ze komen onder andere terecht in de Kleine Zavelstraat, een straat die volledig Arabisch lijkt te zijn.

Antwerpse familie

Na het avondmaal gaat het gezelschap nog even naar de Grote Markt, waar muziekuitvoeringen plaatsvinden. Maar ze komen precies terecht in de pauze. De dochters bedenken allerlei spelletjes om zich niet te vervelen, en de ouders reizen spoedig af naar De Platluus.

     

    v.l.n.r.  Liset, Violet, onbekende

Zondag 3 augustus

Vandaag zullen de dochters terugkomen. De auto van de Antwerpse familie is een Citroen Berlingo - een bedrijfsvoertuig met slechts twee zitplaatsen. De dochters gaan met hun tante per trein, terwijl de nonkel de auto zal nemen.

Behalve twee dochters neemt de Antwerpse familie evenveel dure flessen wijn mee, alsmede een blanco boek waar dit verhaal uiteindelijk in terecht zal komen.

Na een plezant samenzijn vertrekt de Berlingo met de Antwerpenaren omstreeks half tien weer in de richting van Antwerpen.

Maandag 4 augustus

Waar gisteren tijdens en na de barbecue al minstens vijftig vliegen doodgeslagen zijn, wemelt het huisje vanochtend alweer van die hinderlijke insecten. Tom helpt er weer zo'n 2 à 3 dozijn naar de vliegenhemel, maar nog steeds klinkt af en toe gezoem.

Ook zijn er muggen, weliswaar aanzienlijk minder in aantal dan de vliegen. Maar met name de drie dames klagen dagelijks over "me gebeten".

's Middags rijdt Lea de familie naar Knokke. De dochters willen best de hele Lippenslaan (anderhalve kilometer) aflopen en hebben ook geen bezwaar tegen een tjokvol strand. Hun ouders daarentegen opteren voor minder druk en minder ver, en nemen het trammetje naar Heist.

Wel, zo heeft ieder zijn meug - ja meneer, dat zei inderdaad die boer. En over dat varken zullen we hier maar zwijgen. U weet: dit is een net verslag. En dat willen we graag zo houden.

strand Heist

's Avonds opperen de kinderen dat zij graag een disco willen bezoeken. Lea, die voor het halen en brengen 4x25 kilometer zal moeten rijden, is niet onverdeeld enthousiast. Morgen zien we wel verder ....

Dinsdag 5 augustus

Vanwege de muggen boven slaapt Violet de laatste dagen in de bedstee beneden. Vandaar is het maar één stap naar haar televisie-fauteuil, waar men haar dus al vroeg ziet zitten kijken.

Zowel de ouders als hun kinderen gaan deze keer naar het strand bij de Lippenslaan. Over de volle anderhalve kilometer sjouwen beide ouders hun eigen stoel mee. Lea merkt op dat ze het geld voor de stoelen er vandaag uit hebben, afgezien van de vraag of ze -- vanwege de drukte -- nog wel stoelen zouden kunnen huren.

De zee is heerlijk: diverse malen wordt het zilte nat bezocht.

De dochters gaan op onderzoek naar de Knokse disco's. Bij de VVV krijgen ze een kaartje waar een aantal van deze dansgelegenheden op gemarkeerd staan. Ze lijken hun plan om morgen naar de disco te gaan door te willen zetten.

Woensdag 6 augustus

De dochters hebben voor hun ouders een zeer professionele twee-voor-twaalf quiz gemaakt. Als naslagwerken fungeren een tv-gids, een boek van Harry Potter, een exemplaar van Allerhande en nog wat ander drukwerk dat in De Platluus voorhanden is. Het team Luif-Pijnappel haalt het woord (muurbloempje) ruim in de tijd.

Na de quiz wordt een ansichtkaarten-industrie opgestart. Ouders en dochters zenden tientallen kaarten, die ze op weg naar Knokke op de post doen.

In Knokke neemt het gezelschap de tram naar Heist. Op het strand houdt het bezoek dat ze vanavond aan de disco zullen brengen de dochters nogal bezig. Tegen achten nemen ouders en dochters afscheid en lopen de dochters in de richting van het bruisende uitgaansleven van Knokke.

op naar de disco

De afspraak is dat de ouders hun kinderen om halfeen aan het eind van de Lippenslaan zullen ophalen. Hiertoe vertrekken de ouders om 12 uur van huis. Als ze een minuut of zeven onderweg zijn, gaat de mobiele telefoon af: Liset meldt dat de eerste bezoekers pas tegen twaalven de disco binnenkwamen -- of hun ouders alsjeblieft wat later kunnen komen. Uiteindelijk halen de ouders hun dochters om 1 uur op.

En aangekomen in De Platluus, gaan beide dochters na een frisse dronk naar bed.

Donderdag 7 augustus

Bij het ontbijt wordt besproken welke vreselijke dingen men zoal heeft ondergaan. Bij de dochters zijn naalden en roestige spijkers in handen en voeten de meest extreme ervaringen. Violet beklaagt zich dat ze nooit iets ergers heeft meegemaakt dan deze relative futiliteiten.

Men heeft mooie bramen gezien in een paar greppels langs de weg naar Draaibrug. Na het ontbijt gaan ze met z'n vieren plukken.

Of de hete zomer de vruchtjes extra vroeg rijp heeft gemaakt, of dat concurrerende plukkers door de hitte zijn afgehouden om te plukken -- de oogst is in ieder geval overvloedig genoeg voor zes potten bramensaus.

Vrijdag 8 augustus

Na het onbijt speelt de familie enige malen het televisie-spelletje Hints. Liset blijkt goed te zijn in het interpreteren van wat haar zus precies bedoelt, terwijl Lea erin slaagt de lachers op haar hand te krijgen.

"Hints"

In vergelijking met de afgelopen dagen is het tamelijk fris. De hemel is betrokken. Men besluit Blankenberge op te zoeken.

Lea rijdt het gezin naar Knokke, vanwaar men met de tram verder reist naar de bekende volkse badplaats.

Blankenberge blijkt er een geheel nieuwe attractie bij te hebben: een combinatie van een trampoline en bungee-jumping. De kinderen geven zich er allebei eenmaal aan over.

  

Op de zeedijk is een korfbal-manifestatie en krijgen de kinderen de gelegenheid te laten zien dat ze geen beginners zijn. Na een wat aarzelende start gooien (of zoals dat in korfbaltermen heet "schieten") ze de ene bal na de andere door de bodemloze mand.

         

Ook het Velodroom wordt niet overgeslagen. Violet kiest een fiets waar ze niet of nauwelijks mee uit de voeten kan. Al spoedig ziet men haar met het tweewielige onding dwars op de baan staan. Gelukkig is haar zus bereid het rijwiel van haar over te nemen.

Maar hierna is het Velodroom een en al pret voor de Nederlandse jongedames, die door de baas van de fietsbaan met grote egards behandeld worden.

De familie wandelt nog enige tijd met z'n vieren rond.

 

  executies?

Tegen half vijf besluit men tot kwart over zes uiteen te gaan. De kinderen betrekken hun maaltijd bij een afhaalrestaurant en verorberen e.e.a. op de zeedijk. Hun ouders dineren bij een restaurant dat Hippocampe heet.

Lea in koninklijk gezelschap

Tegen half acht komt men terug in De Platluus. Met de dochters is afgesproken dat ze half twaalf naar Knokke gebracht zullen worden voor een tweede bezoek aan de disco.

Maar zo laat is het nog lang niet. Dus eerst geeft men zich over aan de nodige verstrooiïng op de televisie. Omstreeks 11 uur wil Lea richting Knokke rijden.

Ze komen echter terecht in een mist waar Jack The Ripper zich uitstekend in zou hebben thuisgevoeld. Nadat Lea enige tijd haar goede wil heeft getoond door een kilometer stapvoets te rijden, is iedereen het erover eens dat dit gekkenwerk is en keert men terug naar De Platluus.

Zaterdag 9 augustus

Eigenlijk zou de familie vandaag vertrekken, maar omdat het weer zo goed is en de volgende tijdelijke bewoners pas morgen komen, overlegt men telefonisch met de eigenares om een dag later naar Amsterdam terug te keren.

Omstreeks 1 uur ziet men de dochters een hybride spelen van beachball en squash. Regelmatig dreigt het balletje verloren te gaan in de begroeiing of in de dakgoot.

Tegen half twee vertrekt de familie in de richting van de Knokse Meerlaan. In tegenstelling tot op weekdagen, is er vandaag geen parkeerplaats te vinden. Lea bedenkt een slim plan: ze rijdt naar Zeebrugge, waar genoeg plaats is om te parkeren. Vandaar reist men met de tram naar Blankenberge.

Zeebrugge

De rest van de middag brengt de familie door bij het gepachte strand van Corine. De kinderen maken een bouwsel van nat zand, dat volgens hun opgave een bad is.

Tegen zessen krijgt men honger en trekt men naar restaurant Corner House, waar men voor niet al te veel geld een goede maaltijd voorgeschoteld krijgt.

Hierna begeeft men zich naar het plein dat genoemd is naar Leopold III, waar niet alleen de tram komt, maar ook een bijzonder mooie draaimolen staat, waarin de kinderen een rit mogen maken.

Als men enige tijd later de kusttram instapt, blijkt die behoorlijk druk te zijn. Eén stel banken is echter volledig leeg. Als men zich in de richting daarvan spoedt, blijkt waarom niemand daar heeft plaatsgenomen: de onmiskenbaar zurige lucht en de papperige plas op de grond, waarin een waarnemer met een sterke maag nog de restanten van een maaltijd kan waarnemen, verraden waarom deze zitplaatsen leeg zijn gebleven. De dames ontmoedigen Tom er een foto van te maken.

in de tram

Thuisgekomen, geeft Lea de auto een goede wasbeurt en wordt er al het een en ander ingepakt, want morgen moet het huisje voor 12 uur leeg zijn.

Zondag 10 augustus

Voor haar doen is de familie vroeg op: vóór 9 uur ziet men Tom en Lea al druk in de weer. Om 12 uur zit alle bagage in de auto en gaat men op weg.

op weg

De reis verloopt probleemloos. Na thuiskomst eet men bij Fame, dat geen snackbar meer is, maar een echt restaurant.

gokken?

ook bij Fame

Hoe het ook zij, één ding staat vast en dat is dat deze vakantie is beëindigd.

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina