HET GRAF (8 december 2004)In sommige delen van de wereld schijnt de firma Gillette scheerapparaten weg te geven, in de hoop dat de ontvangers deze peperdure scheermesjes zullen blijven gebruiken.
Een enigszins vergelijkbare, maar veel sympatiekere actie wordt ondernomen door de Stichting Collectieve Propaganda Van Het Nederlandse Boek, die in juni 2004 ter gelegenheid van de Maand Van Het Spannende Boek een gratis uitgave van Het Graf van de Zweedse schrijver Henning Mankell uitbracht.
Ik weet niet of de Stichting Collectieve Propaganda Van Het Nederlandse Boek al veel gratis spannende boeken heeft uitgebracht, maar dit boekje van Henning Mankell was een uitstekende keus. Achterop de omslag lezen we: "Kurt Wallander - de inspecteur die zijn werkterrein in het zuiden van Zweden heeft - bekijkt in Het Graf een huis dat hij wil kopen. Een opknapbeurt is beslist nodig, maar het huis heeft een grote tuin en een prachtig uitzicht. Terwijl Wallander door de tuin dwaalt, maakt hij een struikeling. Pas als hij in zijn auto weg wil rijden, vraagt hij zich af waarover hij nu eigenlijk gestruikeld is. Hij loopt de tuin weer in en stuit daar op een vergane mensenhand." Het verhaal is een zeer goede manier om kennis te maken met het genre van de thriller. Mensen met een vooroordeel komen er en passant achter dat het genre niet oppervlakkig hoeft te zijn. Eigenlijk is het niet het verhaal waar het in Het Graf om draait. Wie goed leest krijgt het gevoel dat de opvolging der generaties in feite het thema van dit boek is - een thema waar Mankell indringend op preludeert. Ik ken het Zweedse origineel niet, maar de vertaling lijkt correct, zij het dat de tekst hier en daar wat houterig aandoet. De zin "Terwijl Wallander door de tuin dwaalt, maakt hij een struikeling." kan moeilijk als soepel Nederlands worden beschouwd. Helaas is onlangs gebleken dat het verhaal opvallende overeenkomsten vertoont met Moordkuil van de IJslandse schrijver Indridason. Dat is inderdaad jammer, maar zoals eerder betoogd, het verhaal van Het Graf is eigenlijk niet waar het in Mankells boek om gaat. Dus is het alleen daarom al terecht dat van een proces is afgezien.
|