Overtoms weblog

TAALVERVUILING  (2 juli 2008)

Hoe zou het toch komen dat de vervuilers van deze wereld de neiging hebben ook hun taal zo gruwelijk te vervuilen?

Dat auto's tot de grootste vervuilers behoren, daar kan maar weinig verschil van mening over bestaan. Niet alleen met hun uitlaatgassen, maar ook door de manier waarop grote gebieden door kilometers beton (of het geparkeerde blik) niet meer om aan te zien zijn.

Maar onduidelijk is waarom autohandelaars een tweedehands voertuig systematisch aanduiden als een okkeesjun? Er is inderdaad een Engels woord occasion . Maar dat betekent 'gelegenheid'. Dus waarom in vredesnaam gebruiken ze dit voor een tweedehands auto?

Ach, het is de patjepeeërs kennelijk ontgaan dat occasion in de betekenis van 'tweedehands' een Frans woord is. De uitspraak okkeesjun is dan ook volslagen idioot!

De luchtvaart is ook al zo'n bedenkelijke industrie. In grote woongebieden wordt het leven tot een hel gemaakt door vliegtuigen die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat zwaar ronkend (en vervuilend) overvliegen. En dat voor een brandstofprijs die de modale autombilist groen van jaloezie zou maken.

Uiteraard wil de vliegerij z'n onbeschaafde imago graag van zich afschudden, dus zien we Gerlach Cerfontaine plaatsnemen als voorzitter van de jury van de AKO Literatuurprijs.

Maar dat de luchtvaart-industrie geen gebrek heeft aan nitwits, blijkt wel als er een advertentie voor hun belastingvrije winkel gemaakt moet worden. We horen:

Ook drank en parfum koopt u gewoon bij See Buy Fly en mogen gewoon met u meevliegen.

Is er nou echt niemand die hoort dat dit een volstrekt idiote zin is, dezelfde rare constructie als in 'mij foppen ze niet en zal ze een lesje leren.'

Maar mijn taak is niet de overbetaalde reclamemakers van Schiphol een gratis lesje grammatica te geven. Waarschijnlijk zijn ze toch veel te druk bezig met geldverdienen om zich met zoiets onbelangrijks als taal bezig te houden.

naar bovenkant pagina

statistics by pcintelligence.nl

onderkant pagina