O & O

Het huis waar ik (sinds 1988) woon is niet mijn eerste Overtoomse adres. Dertig jaar geleden woonde ik ook al aan de Overtoom, maar op nummer 345, op de eerste verdieping.

Veel winkels van toen bestaan al lang niet meer. Een zaak die wel bestond was de ijzerwinkel van de heer Oostendorp. Die was onder mijn woning gevestigd -- waar ze nu hardloopschoenen verkopen.

Of het er iets mee te maken weet ik niet, maar vrij snel nadat ik er kwam te wonen verhuisde de ijzerwinkel naar de overkant: nummer 460, waar een winkel had gezeten die spoortreintjes van het merk Lima verkocht.

Het was wel handig als je alleen de trap af moest om een schroevendraaier te kopen. Maar dat was niet de enige reden om het vertrek van de ijzerwinkel te betreuren: vele weken werd ik 's morgens vroeg geteisterd door bouwvakkers, die hun meest lawaaierige werkzaamheden uitvoerden op een tijdstip waarop minder matineuze burgers zich nog eens lekker omdraaien.Na tientallen doorwaakte ochtenden was het pand gereed voor de komst van de Centrumbank -- die inmiddels al lang vervangen is door de zaak in sportschoenen.

In de winkel van de heer Oostendorp liep destijds wel eens zijn zoon rond -- destijds een zorgeloze tiener.

Op nummer 345 heb ik nog geen vijf jaar gewoond. Toen ik vijftien jaar later weer op de Overtoom kwam wonen, bleek Oostendorp junior de zaak van zijn vader te hebben overgenomen. Niet alleen zijn postuur bleek uitgebreid te zijn: de ijzerwinkel -- die nu O&O heet -- is inmiddels een stuk groter. Vrijwel alles wat je op het gebied van ijzerwaren kunt bedenken staat, ligt of hangt er.Of ik nu hang- en sluitwerk of spullen voor waterleiding of elektra nodig heb, O&O heeft  het altijd wel in voorraad.

Maar ook verf, lijm, schroeven, spijkers, sleutels, emmers, tuinaarde ... eigenlijk teveel om op te noemen ...

O&O heeft trouwens ook zaken die mijn fantasie ver te boven gaan. Wat moet ik me bijvoorbeeld voorstellen bij een 'universele prikkraan', die ik op hun site vermeld zie?

O&O levert misschien weinig opwindende verhalen voor deze site, maar verder leveren ze bijna alles.

index Overtoom

Homepage Overtom.nl